top of page
bptberitogbernt0015.1883.JPG

GODE FØLELSER: Berit og Bernt liker Trondenes, allerede før de har flyttet hit. Selv sier de at de trives og at det føles godt å være her. Foto: Sara Heikkilä (Smilehullet)

Berit og Bernt: Fra gårdsbruk i Vik til innglasset veranda på Trondenes

Ekteparet Berit Vik og Bernt Mikalsen fra Kvæfjord har levd livet på gård, med den livsstilen det innebærer. Dette har de gjort helt siden de overtok gården i Vik etter Berits far. Nå har de tatt en viktig beslutning som vil endre hverdagen og livet slik de har vært vant med.

I vinter ble beslutningen tatt, midt i korona-pandemien. På grunn av helsen er Berit mest i Spania på vinteren. Denne vinteren skulle bli av den helt spesielle sorten, som vi alle vet. For Berit ble det ekstra spesielt ettersom hun var i Spania da korona- viruset brøt ut. Hun måtte derfor evakueres og kom hjem til Kvæfjord den 20. mars.

 

Vel hjemme sier Berit til ektemannen Bernt: «Nå må vi bare få i gang prosessen med overdragelsen av gården». Hun hadde innsett at tiden var inne for det de hadde planlagt og snakket om lenge. Gården skulle overdras til sønnen som tredje generasjons driver av familiegården. Ekteparet stod også selv overfor en stor forandring i livet. «Vi må jo også skaffe oss et sted å bo». Bernt var enig i dette og Berit begynte derfor å kikke etter ny bolig med en gang. Berit blir ivrig når hun forteller at hun tidlig hadde tenkt på at Trondenes, det var der rette plassen å bo. Bernt var helt enig.

bptberitogbernt0057.1880.JPG

MANGE FINE TURER: Ekteparet ser frem til å gå mange turer i nærområdet, for eksempel på Stien langs sjøen. Foto: Sara Heikkilä (Smilehullet)

Mens Berit fortsatt var i karantene, dro Bernt og sønnen på ei visning på ei leilighet på Trondenes. Ideen var å sjekke hva de fikk for rundt to millioner på Trondenes. Men mannfolkene snudde omtrent i døren da de så hvor mye som måtte gjøres i den gamle forsvarsleiligheten. Her traff de Maria fra DNB Eiendom som spurte om de hadde sett det nye leilighetsprosjektet Bo På Trondenes. Dermed ble de satt på sporet av helt nybygde leiligheter. Dette ville de se nærmere på.

 

I utgangspunktet tenkte de at dette kunne bli for dyrt. De hadde ikke lyst å starte på nytt igjen som om de var nyetablerte, og brukte derfor litt tid på finne den økonomiske løsningen. De besluttet blant annet å selge den fine og kjære hytta si på Storjorda. Gjennom salg av den, får de egenkapital til å kjøpe leilighet. Nå er kontrakten underskrevet og planene er lagt.

Hvordan blir hverdagen nå? 

Hele livet har vi hatt mye ansvar og mye arbeid. På et gårdsbruk må du ta vare på dyr, bygninger, marker og skog. Det er aldri stilt. Typisk eksempel er at når vi egentlig er på ferie, så ringer det folk og sier at noe har skjedde eller må ordnes. 

bptberitogbernt0042.1881.JPG
NYDNB.1887.JPG

Foto: Sara Heikkilä (Smilehullet)

Stor forandring og stor forbedring står nå foran ekteparet.

–  Nu blir hverdagen fri, sier Berit, og bryter ut i latter sammen med mannen.

Det er tydelig at det har vært mange år med hardt arbeid og en veldig inngrodd ansvarsfølelse for gården og livsverket i Vik. Det er nesten som det ikke har gått opp for ekteparet at det nå skal bli en annen hverdag. 

– Vi ser for oss at den største forskjellen blir frihet. Fra gårdsbruk med ansvar for dyr og bygninger, mark og skog, til frihet i en leilighet til å gjøre mer av det vi ønsker. Nå blir det en helt annen tilværelse der vi kan styre tiden vår helt. Det har vi ikke gjort på mange år.

 

Hva gruer dere for?

«Må vi grue oss? Det ingen ting å grue seg for. Vi bare gleder oss. Egentlig er det alt for lenge til det er ferdig», sier Bernt.

 

Berit og Bernt er to mennesker som er positive, og som vet hva de vil ha. Dette er åpenbart en gjennomtenkt beslutning etter en lang prosess som har pågått i hodet og i diskusjoner dem i mellom. Selv beskriver de seg som bestemte personer som vet hva de vil, og da var det ikke så vanskelig å bestemme seg. Nå kan de ikke vente på et nytt liv i byen.

Hjerte av Harstad og pulsen av Sentrum

Hva fikk dere til å tenke på å kjøpe leilighet på Trondenes?

– Ja, ny bolig måtte vi ha, og vi visste at det ikke skulle være i Vik. Vi ville ikke være oppe i nevene på de som skal overta gården for å ta vare på det gode forholdet. Da var det at vi tenkte på å flytte til byen. Ikke til selve byen, men nært. Vi er nært og ser på bort til sentrum og samtidig får vi frihet og naturen, fjæra og utsikten her på Trondenes. Vi ser bort til Sentrum, og da får vi beveget oss, sier Berit.

 

Bernt tilføyer at nå som han blir pensjonist, ønsker han å tilbringe mer tid i Spania på vinteren sammen med kona Berit. Da er det enkelt å låse av leiligheten i full trygghet om at den står der når de kommer tilbake, uten at behov for tilsyn, vedlikehold med det ansvaret det betyr.

– Dette er også en av årsakene til at vi nå selger hytta på Storjorda. Med de snømengder som er der, må vi faktisk ha tilsyn med hytta vinterstid, forteller Bernt.

– Vi har snakket om «kor deilig det blir bare å låse døra og fare», istemmer Berit.

Tidligere var ikke det en mulighet for ekteparet. De var låst til gården og pliktene der.

«Jeg har jo ikke lyst til å reise hjem fra Spania for å måkke hytta».

Korona

Berit har de siste årene hatt en lungesykdom gjør at hun går med lungebetennelse og derfor må tilbringe store deler av vinteren i Spania. Dette ble ekstra skummelt i år med utbruddet av pandemien. Hun er blant de sårbare i samfunnet med sin lungesykdom, og selv om vi har positiv utvikling i Norge, er hun forberedt på at det fortsatt vil være skummelt for henne i en periode fremover.

– Jeg kjenner jeg ønsker avstand til mennesker for å unngå smitte. Folk respekterer det, og jeg må selv må ta ansvaret for min egen sikkerhet, sier Berit.

DNB3.1338.jpeg

Selv om det er trygt i Spania, følte hun også at byen hvor de bor i Spania var trygg. Da hun evakuerte hjemover var det ingen påviste smittede i den spanske byen. Det er stort sett i storbyene smitten har spredd seg. I småbyene bor det mest spanjoler som ikke er et like mye reisende folk som oss nordmenn.

Lyssettingen i leiligheten

De liker Trondenes, allerede før de har flyttet dit. Selv sier de at de trives og at det føles godt å være her. Med havet foran og panoramautsikent fra den romslige balkongen, må dette bli bra, tenker ekteparet. 

 

– Store vindu i front gjør at du får så masse lys inn i rommet. Dette kombinert med at utsikten til den vakre naturen rundt, var en av grunnene til at vi valgte å kjøpe leilighet i Bo På Trondenes, sier Berit til oss. 

 

Innglasset veranda gjør at den kan brukes permanent, også på vinteren.

 

Hva tenker dere om andre som vurderer å flytte i leilighet ?

– Vi har venner som vurderer det samme. For det første er det ingen som kommer foran, og det går folk på Stien langs sjøen. Vil du gå ut, kan du gå korte eller lange turer. Alt er så tilgjengelig og det er et fantastisk område.

 

Det er frihet og fantastisk utsikt. Dessuten ønsker de seg et mindre prosjekt.

– Det er fint at det ikke er for mange leiligheter her. Det trives vi med, og er det vi ønsker. Kanskje det handler om at vi kommer fra landsbygda som gjør at vi setter pris på begge deler, nemlig både det beste fra byen og de landlige områder. Derfor føler vi Trondenes passer så godt for oss.

Kontakt

BENEDICTE HANSEN

Selger

BENTE HOSETH

Prosjektleder

Peab Eiendomsutvikling Nord AS

KONTAKT OSS

peab1.jpg
www.FotografTromso.noDSC08643.jpg
Portrett.t5c067c1d.m400.xZiY7jeDLqCMy.jp
Kart
bottom of page